Publicat el Deixa un comentari

Ectogàmia #3: Combichrist, tothom t’odia

L’any 2004 o 2005, després d’haver escoltat molt punk-rock i heavy-metal, ja havia escoltat també alguns grups d’electrònica. Però no m’agradava la música d’electrònica. Everybody hates you va ser el primer disc que em va agradar, de principi a fi. Bastant techno, molt industrial, amb serres, baixos i molts ritmes electrònics contundents.

La cançó This shit will fuck you up va posar les bases a un so, que durant la dècada següent molts grups (projectes de música electrònica underground) han anat reproduint o seguint. Desconec si abans hi havia algú que hagués creat un so semblant, la veritat és que mai ho he trobat. Potser Front 242 o Laibach van fer en algun moment coses semblants, o Suicide Commando fins i tot. Però la producció era totalment diferent. Segons la Wikipedia, Combichrist va crear aquest estil anomenat TBM (un mix de techno amb EBM).

Combichrist va néixer com a projecte personal de Andy LaPlegua (fundador i cantant dels Icon of Coil), nascut a Noruega amb un nom noruec. La evolució del projecte podríem dir que ha anat de les hores tancades a la seva habitació davant l’ordinador, a fer de teloners de Rammstein (o tocant directament amb ells a l’escenari). I és que l’estil ha anat evolucionant cap a una espècie de metalcore-electrònic. Actualment diria que Combichrist el formen quatre músics més a part del sr LaPlegua (guitarres, baix, bateria, teclats) i poc queda de l’electrònica crua dels inicis, quan venia a tocar a Barcelona amb un amic que li controlava l’ordinador i ell començava a cantar i cridar (exemple del 2005 a Mèxic). Viure “Blut Royale” o “Without Emotions” en aquells directes serà irrepetible.

Suposo que Combichrist va poder explotar la fórmula de Everybody hates you fins al disc del 2009 Today we are all demons i després el so havia d’evolucionar cap a algun lloc diferent. Per mi Everybody Hates You és EL DISC d’aquest estil techno-EBM. Si no us agrada, sempre podeu escoltar els Combichrist més “nous”, més “americanitzats”.

Everybody Hates You va ser publicat el 2005 pel segell alemany Out Of Line. (http://www.outofline.de/)

I es pot escoltar a Spotify:
http://play.spotify.com/album/2PEYdAcPE0VGaY3qB6Qnz6

També teniu tota la info a Discogs.

Text: Jordi Mu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *